Salam Aidilfitri : 1 Syawal 1432H

Assalamualaikum … Salam Sejahtera ke atas kamu semua.

Takbir raya bergema ( di bilik … pasang di komputer…hehehe) , sah… esok 1 Syawal 1432H, sambutan Aidilfitri bagi kita umat Islam di Malaysia… dan juga seluruh dunia, walaupun ada negara yang sudah meraikan Aidilfitri awal sehari. Lebaran kali ini aku tidak balik ke kampung halaman. Pertama kali… Tidak bangun awal, berebut mandi atau mandi sungai di awal pagi. Rutin untuk makan kulapis (sejenis lamban) dan menjamah juadah di pagi Aidilfitri . Berjalan segerombolan (keluarga) dengan pakaian beragam (baju Melayu sama warna & tema- tahun ni coklat) untuk ke Masjid Kg Jaya bakti, Beluran, Sabah untuk menunaikan Solat Sunat Aidilfitri. Kemudian disusuli dengan menziarahi kubur arwah datuk… Imam Hj Maidin Bin Jalalain, untuk membacakan Yassin beramai-ramai dan menyiram kubur arwah…. Al-Fatihah.

Tak ada upacara bermain bunga api dan mercun / meriam buluh… tak ada sesi gurau senda / bertukar cerita dan jenaka dengan saudara mara… Tak dapat mencuit manja bonda dan nenda yang pasti akan melatah dengan jampi serapah atau tarian etnik yang membuat seisi rumah penuh dengan gelak tawa. Tiada sesi melaram bergambar / rakaman video memakai pakaian raya… tak ada….

Tapi… kini suasana baru di tempat baru, keluarga baru… pasti ada jua ragam dan riangnya. Insya Allah esok awal pagi akan bertolak ke Kawang… untuk merasai lebaran di sana nanti.

Walau apa pun…

Selamat Hari Raya Aidilfitri … Maaf Zahir & Batin

kepada semua ahli keluarga serta rakan dan taulan.


2 Responses to Salam Aidilfitri : 1 Syawal 1432H

  1. Terompah Biru says:

    Salam Aidilfitri dari Miri, Sarawak 😀

Tinggalkan Komen

Tentang Aku?

Aku adalah seorang orang. Seorang lelaki dan itu adalah muktamad. Ini adalah sebuah blog yang bukan macam blog? bukan juga ‘goblok’, tetapi kongsi selok-belok agar jadi insan elok. Terima kasih kerana sudi membaca. Berminat untuk berkenalan / beriklan boleh ke facebook atau email

error: Content is protected !!