Survival | Ikhtiar Hidup Menelusuri Sempadan Teladan

Kehidupan ini indah. Untuk terus hidup harus ada survival, ikhtiar hidup. Jadikan kejayaan dan kegagalan diri sendiri dan orang lain sebagai panduan…

Semua orang ada waktu susah dan senang. Itu hakikatnya. Mungkin jatuh terperosok dalam lumpur jerlus. Ambil waktu untuk ke tebing dan selamat. Itu pun tetap masih bertatih, sebelum mula berjalan, berlari dan melompat.

Semua kesusahan dan masalah yang menimpa itu kan dugaan serta ujian dari Tuhan. Telan dan hadam saja. Harung dengan tabah dan usaha. Hidup susah ada hikmahnya.

SURVIVAL-budakhutan

INI BUKAN TIPS SURVIVAL

Ya. betul, ini bukan tips dan cara ikhtiar hidup atau survival di hutan.
Walaupun sebenarnya, sebelum ketukan pertama di papan kekunci tadi itu niat sebenar aku.

Mungkin emosi dan akal hanyut dengan lagu Fast & Furious 7,  ‘See You Again’ nyanyian Wiz Khalifa (ft. Charlie Puth) yang dimainkan sambil menaip tadi. Terbayang pula babak-babak dalam video klip akan kelibat belasungkawa Paul Walker.
Agak pelik, sebab aku sendiri belum berkesempatan menonton FF7 ini di panggung. Ada rezeki lebih dan masa nanti, aku tengoklah.

TIPS UTAMA SURVIVAL

Tapi aku tetap akan tinggalkan satu tips paling penting untuk survival, ikhtiar hidup dalam apa juga keadaan dan permasalahan.

Kunci utamanya ialah CEKAL, jangan putus asa.
Huraian lengkap ? aku akan teruskan dalam kandungan kategori berkaitan. Insya Allah.

Hayat. Kalau dijaga baik-baik, buat baik-baik, izin Tuhan kelak hidup baik-baik. Datang baik pergi baik. Hayat | Ayat berselirat.

Tinggalkan Komen

Tentang Aku?

Aku adalah seorang orang. Seorang lelaki dan itu adalah muktamad. Ini adalah sebuah blog yang bukan macam blog? bukan juga ‘goblok’, tetapi kongsi selok-belok agar jadi insan elok. Terima kasih kerana sudi membaca. Berminat untuk berkenalan / beriklan boleh ke facebook atau email

error: Content is protected !!