BABI | Buat Amal Biar Ikhlas

babi-dna-babi

Mutakhir ini, isu-isu berkaitan agama dan bangsa menduduki tempat tertinggi dalam carta yang ‘trending’. Hangat. Perkara asas dalam setiap isu ini adalah respon dan maklumbalas. Yang waras bertunjangkan ilmu dan akal, bicaranya pasti lebih elok dan bernas. Yang waras keras diselimuti karkas nafsu, bicaranya kurang molek dan hanyir. Kata-kata kesat dan sarkastik yang berintikan nista akhirnya membawa sengketa.

Ghuluw– kenapa berlebih-lebih dari apa yang hakikat? Air dalam gelas kalau lebih akan tumpah. Lebih sudu dari kuah.

babi-buat-amal-biar-ikhlas

Ada kenyataan dan tindakan yang seolah ‘menahan lukah di pergentingan‘. Menambah keruh di sungai berselut. Tasyaddud, sengaja memberat-beratkan diri dengan urusan agama. Melampaui ketetapan syariat, i’tida. Agama itu mudah agar penganutnya mampu mengamalkan segala ketetapan dan tidak kita menjadi Takalluf, memaksakan diri dengan mengada-adakan sesuatu yang menyimpang dari syariat dan sunnah. Tidak perlu menjadi Tanaththu, ekstremis yang pesimis. Kesudahannya lebih membawa parah dan luka. Menimbulkan kebencian dan porak peranda.

Islam itu indah, kenapa perlu diwarnakan dengan kesuraman warna kelam yang kelat?

Berdiam diri tidak bermakna kita Taqshir, meremeh-remehkan hal agama. Kejahilan hanya akan menyerlahkan lagi Ghuluw dalam semangat, memiliki semangat agama yang tinggi dan berkobar-kobar sehingga mudah hilang sabar… tetapi sayangnya, kekhilafan itu menyebabkan tergesa-gesa dalam menyebarkannya dan mengkritik orang yang tidak memahaminya. Cukup… jangan kita bertaqlid buta.

Rasional. Akal biar tajam dan ligat, bukan hebat dengan dendam kesumat.

nota:

BABI ! Buat Amal Biar Ikhlas

2 Responses to BABI | Buat Amal Biar Ikhlas

  1. neo says:

    buat amal biar ikhlas hahaha…terkejut den…istilah BABI ni hahaha

Tinggalkan Komen

Tentang Aku?

Aku adalah seorang orang. Seorang lelaki dan itu adalah muktamad. Ini adalah sebuah blog yang bukan macam blog? bukan juga ‘goblok’, tetapi kongsi selok-belok agar jadi insan elok. Terima kasih kerana sudi membaca. Berminat untuk berkenalan / beriklan boleh ke facebook atau email

error: Content is protected !!