NAFAS | Hirup Udara Sebaiknya

Pejam celik pejam celik, kita kini di bulan September di tahun 2021.
Peralihan waktu yang akan kita ingat sampai bila-bila. Bermulanya pandemik awal tahun 2020 sehingga hari ini, banyak perubahan serta norma baharu yang kita alami dan cuba adaptasi.
Aspek kebersihan dan kesihatan diri menjadi keutamaan yang paling atas.
Sedikit kecurangan dalam disiplin penjagaan kesihatan dan kebersihan boleh menyebabkan sakit dan juga mungkin boleh menyebabkan kematian.

Dalam tempoh setahun lebih ini, banyak menerima berita kehilangan dan berpulangnya rakan dan kenalan ke negeri abadi. Tidak kurang juga mereka yang menerima kesan teruk dari Covid-19, ada yang ditahan di pusat kuarantin, ada yang ditahan di wad, ada yang tidak sedarkan diri dalam beberapa hari di hospital. Syukur, ada yang berjaya bertahan dan mempunyai daya juang hidup yang tinggi. Mengharungi detik-detik yang sukar untuk dilupakan. Antara hidup dan mati.

Pengalaman dengan gejala seperti sesak nafas, kehilangan deria bau dan rasa serta demam berpanjangan adalah sesuatu yang mengajar akan peri pentingnya menjaga kesihatan dan diri. Badan rasa lesu dan tidak bermaya, dada rasa terhimpit. Fikiran kosong dan berpusing. Suara pun tidak boleh dikeluarkan sepenuhnya. Semput. Bukan sekali.

Tidak boleh tidak pelbagai perkara akan difikirkan. Yang baik, yang buruk, semuanya terlintas di kepala.
Apa akan jadi kalau….? Bagaimana jika…? Adakah ini balasan…? Kenapa ?…
Pada masa yang sama, harus kuatkan mental dan diri.
Pada masa yang sama, kena pastikan waras.

Syukur. Semuanya beransur. Mujur sudah selesai vaksinasi.
Kewajaran hidup mempunyai nafas, nikmatilah dan hirup udara sebaiknya.

Covid-19 adalah perkara yang benar. Namun ramai yang mengambil ringan, tidak serius, memandang serong pada mereka yang dijangkiti, meremehkan segalanya. Ajaib.

Apakah akan ada lagi gelombang pandemik selanjutnya ?
Sebelum ianya berlaku, pengajaran yang boleh diambil dari semua ini adalah

“JAGA KESIHATAN DIRI”
kerana dengan sihat, kita dapat juga menjaga orang-orang yang kita sayang.
Kita sihat, kita akan dapat melindungi dan terus ‘ada’ untuk mereka.

Hidup harus diteruskan … kembali

catatan~34/148

Tinggalkan Komen

Tentang Aku?

Aku adalah seorang orang. Seorang lelaki dan itu adalah muktamad. Ini adalah sebuah blog yang bukan macam blog? bukan juga ‘goblok’, tetapi kongsi selok-belok agar jadi insan elok. Terima kasih kerana sudi membaca. Berminat untuk berkenalan / beriklan boleh ke facebook atau email

error: Content is protected !!